Κατάθεση πινακίδων: Έως το τέλος του έτους ανοίγει η πλατφόρμα

In Φορολογικά Νέα by NPTAXISLeave a Comment

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στο www.gov.gr ώστε οι ιδιοκτήτες να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες των οχημάτων που θέλουν να θέσουν σε ακινησία.

Μετά και την παράταση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι  κάτοχοι οχημάτων έχουν δύο μήνες περιθώριο, έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021, για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην ηλεκτρονική κατάθεση  πινακίδων ή αν θα πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2021.

Δεδομένου ότι με την ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας των οχημάτων ο ιδιοκτήτης δεν παραδίδει τις πινακίδες στην εφορία, πρόσφατη διάταξη σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αν και το όχημα έχει δηλωθεί ότι βρίσκεται σε ακινησία, εντοπισθεί είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία ενώ επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα.

Η πλατφόρμα κατάθεσης πινακίδων

Η πανδημία αλλάζει τον τρόπο κατάθεσης των πινακίδων για τα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τις μοτοσυκλέτες. Η ακινησία δηλώνεται στη Φορολογική Διοίκηση ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος.

Η δήλωση που θα κάνει ο κάτοχος του οχήματος θα περιλαμβάνει :

  • τα ακριβή στοιχεία της πόλης,
  • της οδού και του αριθμού και
  • του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος δεν παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αμέσως μετά τη δήλωση, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει υποχρέωση να αφαιρέσει από το όχημα τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του και να φυλάξει το όχημα.

Μάλιστα το αυτοκίνητο-όχημα, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται απολύτως να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία. Επίσης, όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Στην περίπτωση που το όχημα το οποίο έχει τεθεί σε ακινησία, εντοπισθεί είτε να κυκλοφορεί, είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, όχι μόνο αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία αλλά η ΑΑΔΕ επιβάλλει :

  • τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας
  • πρόστιμο ίσιο τα τέλη κυκλοφορίας
  • διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ
  • πρόστιμο σε περίπτωση υποτροπής επιπλέον 30.000 ευρώ και αφαίρεση για 3 έτη του διπλώματος οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος

Αναφορικά με την απόφαση για παράταση της προθεσμίας καταβολής των τελών κυκλοφορίας για το 2021 ή την απόφαση για κατάθεση των πινακίδων σε οχήματα ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη και συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών, που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Η παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας είναι επιβεβλημένη, για να διευκολύνει τους πολίτες και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση».  Διευκρινίζεται μάλιστα ότι η 26η Φεβρουαρίου είναι καταληκτική και δεν θα δοθεί άλλη παράταση

Leave a Comment